Zonnepanelen op het dak heet vanaf 2024 Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
29 juli 2024

865,6 megawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd via SDE++ 2024

In de eerste helft van het kalenderjaar is er via de subsidieregeling SDE++ 2024 865,6 megawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) laat dit weten aan de hand van de laatste cijfers.

In de eerste helft van het kalenderjaar is er via de subsidieregeling SDE++ 2024 865,6 megawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) laat dit weten aan de hand van de laatste cijfers.  De cijfers van de RVO lopen meestal altijd achter op de cijfers van certificeringsorganisatie VertiCer. 

Sinds 2023, toen VertiCer begon met een nieuwe statistiekenmethode om de cijfers te meten en te registreren, lopen de cijfers van de RVO juist voor. VertiCer registreert zo voorlopige cijfers voor het eerste halfjaar met een groei van slechts 256,3 megawattpiek. Dit is een groot verschil met de groei van 865,6 megawattpiek die het RVO registreerde.

Wilt u meer weten over subsidies? Lees dan ons artikel: Subsidie zonnepanelen zakelijk.

Opgestelde PV-projecten en oplevering

In het eerste halfjaar registreerde VertiCer een afname van 76 opgestelde PV-projecten. Volgens de cijfers van het RVO is er echter een groei van 389 PV-projecten. Het aantal opleveringen van PV-projecten per kwartaal is sinds 2021 aanzienlijk gedaald. 

Hoewel er na het dieptepunt in het derde kwartaal een stijgende lijn zichtbaar was, is er nu opnieuw een dieptepunt bereikt. In het tweede kwartaal werden 116 projecten opgeleverd, en deze projecten zijn qua omvang aanzienlijk groter dan die van het eerste kwartaal.

Te installeren gigawattpiek

Het vermogen dat nog geïnstalleerd moet worden is volgens de RVO per 1 juli 2024 ruim 8 gigawattpiek. Dit is 1 gigawattpiek meer dan wat de organisatie afgelopen april meldde. Sindsdien is er meer dan 3 gigawattpiek aan projecten uit de SDE++ subsidie 2023 goedgekeurd.

Uit de SDE-subsidie van 2014-2022 is inmiddels ruim 11,7 gigawattpiek aan pv-projecten vervallen. Dit is ruim 37 procent van het totaal beschikte projectvolume in die periode.

Aantal PV-projecten per provincie in Nederland

Er is een duidelijke lijst verschenen met de provincies die koplopers zijn in het aantal gerealiseerde projecten en het gerealiseerde vermogen per provincie. Onderstaand de lijst:

  1. Noord-Brabant;
  2. Gelderland;
  3. Groningen;
  4. Zuid-Holland;
  5. Drenthe;
  6. Overijssel;
  7. Noord-Holland;
  8. Limburg;
  9. Flevoland;
  10. Friesland;
  11. Zeeland;
  12. Utrecht.

Vervallen projecten

Het aantal PV-projecten dat nog gerealiseerd moet worden, is in het afgelopen kwartaal met 741 projecten en 1,9 gigawattpiek gedaald. In de laatste ronde van de SDE subsidie uit 2020 is het percentage vervallen projectvolume de negatieve uitblinker. 

Uit deze ronde SDE subsidie is 61 procent van het beschikbare vermogen vervallen. De eerste ronde van de nieuwe SDE++ subsidie uit 2020 heeft met 66 procent een hoog vervallen aantal projecten.

Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Lees dan het gehele artikel op SolarMagazine.

Ook profiteren van de SDE++ 2024?

Wilt u uw bedrijf verduurzamen en gebruikmaken van beschikbare subsidies zoals de SDE++ 2024? Dan bent u bij Energy Shift aan het juiste adres! Wij nemen graag werk voor u uit handen en helpen u graag bij uw energiebehoeften en stroomprobleem. 

Naast onze zonnepanelen– en energieopslaginstallaties regelen wij ook uw subsidieaanvragen. Heeft u interesse en wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op of ontvang nu een gratis adviesgesprek!

Daarnaast kunt u gebruikmaken van onze gratis zonnepanelen-calculator en onze gratis accu-calculator.

Bron: SolarMagazine

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
bob energy shift
Footer Image