Afbouw salderingsregeling is van de baan, wat zijn de gevolgen?
De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen is van de baan. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel weggestemd in februari 2024. En nu?
De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen is voorlopig van de baan. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel in februari 2024 weggestemd. “Bedrijven, consumenten en installateurs zijn vooral gebaat bij duidelijkheid. Die is er nu.“
De reden om tegen het wetsvoorstel te stemmen, is dat mensen met lage inkomens en huurders nu net toekomen aan zonnepanelen. Dat zou geen goed moment zijn om de salderingsregeling af te schaffen. GroenLinks-PvdA-senator Ferd Crone: “Door de afschaffing zou de terugverdientijd oplopen en verliezen we de betrokkenheid van burgers en dat terwijl zon op dak cruciaal is voor de energietransitie.”
Overgeleverd aan energiebedrijven
Voor zonnepaneelbezitters betekent het behoud van de salderingsregeling dat zij overgeleverd zijn aan de grillen van de energiebedrijven. Toezichthouder ACM liet eerder deze maand weten dat inmiddels negen energiebedrijven extra kosten in rekening brengen aan consumenten met zonnepanelen.
Feit blijft dat de gemiddelde kostprijs van stroom die opgewekt wordt met zonnepanelen vele malen lager dan de prijs die afnemers betalen voor de stroom van het elektriciteitsnet.
Branchevereniging Holland Solar teleurgesteld
De gevolgen van het besluit zijn volgens branchevereniging Holland Solar groot. De salderingsregeling zorgt er immers voor dat kleinverbruikers niet gestimuleerd worden om de energie die ze zelf opwekken te gebruiken. Volgens algemeen directeur Van Hooff gebruiken de meer dan 2,6 miljoen zonnepaneelbezitters in Nederland gemiddeld slechts 30 tot 40 procent van de opgewekte stroom zelf. De rest wordt teruggeleverd via het elektriciteitsnet dat daardoor op piekmomenten overbelast raakt. Met als gevolg uitvallende omvormers.
Hooff: “Als we willen dat iedere Nederlander van zonnepanelen kan genieten, moeten we bedrijven en mensen stimuleren om hun eigen zonnestroom zoveel mogelijk te gebruiken. De salderingsregeling gaf geen enkele prikkel voor de zonnepaneelbezitter om eigen opwek zelf te gebruiken.”
batterij stimuleren
Een batterij (accu, of energieopslag systeem) kan volgens Tersptra van Techniek Nederland helpen om méér opgewekte stroom zelf te verbruiken. “De overheid moet nu zowel de ontwikkeling als het gebruik van batterijen gaan stimuleren. Ook een energiemanagement systeem helpt om méér stroom zelf te verbruiken. Zo’n systeem zorgt er onder andere voor dat apparatuur automatisch wordt in- en uitgeschakeld en dat elektrische apparaten worden opgeladen als de zon schijnt.”