Energiebesparingsplicht en Informatieplicht … hoe zat het ook alweer?
Het is bijna zover ... en dan gaat de energiebesparingsplicht in. Maar hoe zat het ook alweer en wat kunt of moet u doen? In dit artikel geven we een beknopt overzicht van de plichten en mogelijkheden.
Het is bijna zover … en dan gaat de energiebesparingsplicht in. Maar hoe zat het ook alweer en wat kunt of moet u doen? In dit artikel geven we een beknopt overzicht van de plichten en mogelijkheden.
Wat is de energiebesparingsplicht?
Bedrijven en instellingen zijn verplicht om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren. Deze energiebesparingsplicht geldt voor locaties van bedrijven en instellingen die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent) gebruiken. De energiebesparingsplicht gaat in per 1 juli 2023.
Het opwekken van zonne-energie door middel van zonnepanelen valt ook onder de energiebesparende maatregelen, omdat je daarmee de uitstoot van CO2 vermindert. Voor veel gebouwen is dit een van de gemakkelijkste energiebesparende maatregelen, omdat er weinig tot niets aan het pand hoeft te worden aangepast. Je plaatst namelijk alleen een zonnepaneleninstallatie op het dak.
» Weten hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen en hoeveel energie u daarmee opwekt? Reken het eenvoudig uit in onze Online Calculator.
» Meer gedetailleerde informatie over de energiebesparingsplicht vind je hier.
Wat is de informatieplicht?
Heeft u een energiebesparingsplicht? Dan moet u daar eens in de 4 jaar over rapporteren, bijvoorbeeld aan de gemeente of provincie. De eerstvolgende rapportage moet uiterlijk 1 december 2023 gedaan zijn.
» In dit stappenplan is heel gemakkelijk te onderzoeken aan welke informatieplichten u moet voldoen.
» Meer gedetailleerde informatie over de energiebesparingsplicht vind je hier.
» Meer informatie over andere erkende maatregelen vind je hier.
EED-auditplicht
Naast de informatie- of onderzoeksplicht, kunt u ook te maken krijgen met een Europese rapportageverplichting volgens de Richtlijn Energie-Efficiëntie (EED). Grote ondernemingen moeten vierjaarlijks een energie-audit uitvoeren en hierover aan rapporteren. Dit is de EED-auditplicht. Vanaf 1 juli 2023 kan er weer gerapporteerd worden.
Het doel ervan is om bedrijven en instellingen bewust te maken van hun energiegebruik én van de mogelijkheden om energie te besparen en te verduurzamen. De EED-auditplicht geeft een gedetailleerd overzicht van alle energiestromen binnen de onderneming. Ook geeft de audit inzicht in de mogelijke besparingsmaatregelen en de te verwachten effecten daarvan. Het gaat hier onder andere om het energiegebruik van gebouwen, installaties, industriële processen en het zakelijk vervoer.
Grote ondernemingen zijn auditplichtig vanaf 250 fte of bij een jaaromzet meer dan € 50 miljoen.
» Meer gedetailleerde informatie over de EED-auditplicht vind je hier.
Advies
Wil je graag aan de slag met het opwekken van zonne-energie? We helpen u graag met gratis advies. We rekenen hoeveel zonnepanelen u kwijt kunt, hoeveel energie u daarmee gaat opwekken en hoeveel u daarmee jaarlijks bespaart. En wellicht is energieopslag en handelen met energie direct een goede aanvulling in uw situatie. Vraag hier vrijblijvend een offerte aan en wij nemen contact met u op.