Zonnepanelen op het dak heet vanaf 2024 Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
Hoe werken zonnecellen?
16 december 2024

Hoe werken zonnecellen​?

Zonnecellen zijn essentieel voor het opwekken van duurzame energie met zonnekracht met bijvoorbeeld zonnepanelen. Hoe werken zonnecellen precies en hoe zien ze eruit? We leggen het uit in dit artikel!

Hoe werken zonnecellen?

Zonnecellen (ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd) zetten zonlicht direct om in elektriciteit. Zonnecellen zijn essentieel voor het opwekken van duurzame energie met zonnekracht met bijvoorbeeld zonnepanelen. Hoe werken zonnecellen precies en hoe zien ze eruit? We leggen het uit in dit artikel!

Hoe worden zonnecellen gemaakt?

Zonnecellen worden vervaardigd uit halfgeleidermaterialen zoals silicium, een essentieel element voor de werking van zonne-energie. Door deze materialen kunnen zonnecellen elektrische stroom opwekken als er zon op schijnt. Het proces waarbij licht wordt omgezet in elektriciteit heet het fotovoltaïsche effect. Hieraan dankt de zonnecel ook de naam ‘fotovoltaïsche cel’. Een enkele zonnecel genereert slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit, maar door meerdere cellen samen te voegen ontstaat een zonnepaneel dat aanzienlijk meer energie kan opwekken.

Zonnecellen zijn meestal dunne, platte schijfjes met een blauwe of zwarte kleur, afhankelijk van het gebruikte materiaal en de antireflecterende coating. De kleur helpt om zoveel mogelijk licht te absorberen.

Wilt u meer weten over duurzame energie? Lees dan ons artikel: zelf een duurzame energiebron creëren.

Werking zonnecellen

U vraagt zich vast af: ‘hoe werken zonnecellen?’ Zoals we al eerder benoemden wordt het proces hoe zonnecellen energie opwekken, het fotovoltaïsch effect genoemd. Dit proces zullen we nader uitleggen zodat u snapt hoe zonnecellen werken.

Een zonnecel bestaat uit twee lagen die meestal zijn gemaakt van silicium. Deze twee lagen hebben verschillende elektrische eigenschappen. 

  • N-laag: de n-laag heeft elektronen (negatief geladen deeltjes);
  • P-laag: de p-laag heeft een tekort aan elektronen, ook wel positieve gaten genoemd.

Tussen de n-laag en de p-laag bevindt zich een grensvlak, de p-n-overgang, waar een elektrisch veld ontstaat.

Hoe zitten zonnepanelen in elkaar?

Het proces van het fotovoltaïsche effect

Wanneer zonlicht op een zonnecel valt, vindt een reeks processen plaats. Silicium in de zonnecel absorbeert de fotonen, waardoor elektronen in de p-laag vrijkomen. Het elektrische veld in de p-n-overgang trekt de vrijgekomen elektronen naar de n-laag en de positieve gaten naar de p-laag. Wanneer een extern circuit wordt aangesloten, stromen de elektronen via het circuit terug naar de p-laag. Hierdoor ontstaat een elektrische stroom, ook bekend als gelijkstroom (DC).

Gelijkstroom

Door het fotovoltaïsch effect wordt er gelijkstroom (DC) gecreëerd. Via een omvormer wordt de gelijkstroom omgezet naar wisselstroom (AC). Hierdoor kan de stroom worden gebruikt voor elektronica en machines.

Wilt u meer weten over zonnepanelen? Lees dan ons artikel: Zonnepanelen MKB.

Zonnecellen kopen bij Energy Shift

Wilt u graag zonnecellen kopen, oftewel zonnepanelen? Bij Energy Shift bent u aan het juiste adres! Wij helpen uw bedrijf verduurzamen met duurzame oplossingen zoals zonnepanelenenergieopslag en energiemanagement. Daarnaast bieden wij service en onderhoud voor uw panelen. Wij informeren u graag over de mogelijkheden en helpen u graag bij uw stroomprobleem.

Neem vrijblijvend contact op, of ontvang nu een gratis adviesgesprek. Wilt u zelf alvast berekeningen maken? Dat kan! Gebruik dan onze gratis zonnepanelen calculator of onze gratis accu calculator.

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
bob energy shift
Footer Image