Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn de toekomst en kunnen een beter milieu stimuleren. Maar hoe werken zonnepanelen eigenlijk? Hoe kunnen we energie opwekken door middel van de zon en een paneel dat op het dak ligt?
Zonnepanelen zijn in de loop der jaren erg populair geworden als middel voor een duurzamere, groenere wereld. U ziet de panelen steeds vaker op huizen, bedrijven en in velden. Zonnepanelen zijn de toekomst en kunnen een beter milieu stimuleren. Maar hoe werken zonnepanelen eigenlijk? Hoe kunnen we energie opwekken door middel van de zon en een paneel dat op het dak ligt? Dat gaan we u in dit artikel uitgebreid uitleggen!
Hoe werkt een zonnepaneel?
Een zonnepaneel dat op een dak of veld is geïnstalleerd wekt energie op door middel van zonlicht. De zonnepanelen absorberen lichtdeeltjes uit zonnestralen. De geabsorbeerde lichtdeeltjes bewegen tussen verschillende lagen binnen het zonnepaneel. Hierdoor ontstaat er een elektrische spanning waardoor er energie opgewekt wordt.
Net zoals een batterij heeft een zonnepaneel een positieve en een negatieve kant. Als u deze zijdes aan elkaar aansluit, zoals u van een batterij gewend bent, gaan de elektroden bewegen en genereren daardoor stroom.
Hoe zitten zonnepanelen in elkaar?
Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, zijn gemaakt van veel kleine deeltjes die licht omzetten in elektriciteit. Deze deeltjes zijn vaak gemaakt van een stof genaamd silicium. Silicum is het meest gebruikte materiaal voor zonnepanelen. Hieronder is het proces van een zonnepaneel weergegeven.
- Lichtabsorptie: Als er zonlicht op een zonnecel valt, absorberen halfgeleidende materialen in de cellen de lichtenergie. Elk lichtdeeltje (ook wel ‘foton’ genoemd) met voldoende energie kan een elektron in het halfgeleidende materiaal vrijmaken.
- Generatie van elektrische lading: Vrijgemaakte elektronen kunnen door de absorptie van fotonen een overschot aan elektronen creëren. Dit creëert een overschot aan elektronen in één deel van de cel, wat een negatieve lading veroorzaakt. In andere delen wordt er een positieve lading gevormd door het ontbreken van elektronen. Hierdoor wordt er een potentiaalverschil binnen de cel, vergelijkbaar met een batterij gecreëerd.
- Stroomopwekking: Als een zonnecel verbonden is met een stroomkring, maakt het een soort verschil dat ervoor zorgt dat kleine deeltjes, elektronen genoemd, door de kring gaan bewegen. Dit zorgt voor elektriciteit.
- Omzetting naar wisselstroom: Apparaten zullen in de meeste gevallen werken op wisselstroom (AC). Om de stroom te kunnen gebruiken, moet de stroom dus worden omgezet naar gelijkstroom. Dit wordt gedaan door de omvormer.
Bekijk de onderstaande afbeelding om te zien hoe een zonnepaneel precies in elkaar zit:
Omvormer zonnepanelen
Voordat u de stroom die u door middel van zonnepanelen hebt opgewekt kunt gebruiken, moet deze worden omgezet. De stroom die u opwekt is namelijk ‘gelijkstroom’. Voordat u de stroom kunt gebruiken in uw huis of bedrijf, moeten deze worden omgezet naar ‘wisselstroom’. Dit wordt gedaan door een omvormer.
De aansluiting van de omvormer wordt gerealiseerd met kabels. Er loopt een kabel naar de omvormer en vanaf de omvormer naar de meterkast. Op deze manier wordt jouw zonnepanelen-systeem aangesloten op de stroomvoorziening.
Accu voor zonnepanelen
Door het gebruik van een accu kunt u nog meer en beter verduurzamen doordat u de opgewekte energie kunt opslaan. Voor grote bedrijven is dit een goede optie aangezien de salderingsregeling voor hen niet gunstig is. Het aanschaffen van een accu (door Energy Shift ook wel energiemanagement genoemd) biedt een aantal voordelen:
- Het stopt inkoop van dure stroom;
- U beheert zelf u energievoorziening;
- U hebt nooit meer last van negatieve stroomprijzen;
- U omzeilt netwerkproblemen;
- Het is een duurzaam verdienmodel;
- U versnelt de energietransitie.
Met een accu bij Energy Shift haalt u nog meer rendement uit de zon en de wind. U slaat energie op, die van pas komt als de zon niet schijnt. Ook kunt u de energie op de juiste momenten verkopen aan het net.
Energy Shift staat u graag te woord!
Het aanschaffen van een accu is een groot voordeel van verduurzamen en biedt een onafhankelijke en goedkopere toekomst. Voor grote bedrijven zoals MKB-bedrijven en in de agrarisch sector, is dit een goed en zeker aangeraden optie.
Bij interesse in een accu staat Energy Shift u graag te woord! Wij helpen u de juiste keuze te maken. Ook adviseren we u graag over de beschikbare subsidies. Neem vrijblijvend contact op en bespreek de mogelijkheden!