Hoeveel zonnepanelen op plat dak?
Wij zien geen obstakels en kunnen, ongeacht het type dak, een goede installatie voor u realiseren. Lees ons artikel en ontdek hoeveel zonnepanelen op een plat dak passen en hoe u dit kunt berekenen.
Als u geïnteresseerd bent in het investeren in zonnepanelen, vraagt u zich waarschijnlijk af hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen en of het type dak een belangrijke rol speelt. Wij zien geen obstakels en kunnen, ongeacht het type dak, een goede installatie voor u realiseren. Lees ons artikel en ontdek hoeveel zonnepanelen op een plat dak passen en hoe u dit kunt berekenen.
Zonnepanelen plat dak
Er zijn veel verschillende soorten daken in Nederland: platte daken, zadeldaken, lessenaarsdaken, mansardedaken, schilddaken. Zelfs bij platte daken kunnen er een aantal verschillen zijn, zoals:
- Plat dak met bitumen.
- Plat dak met PVC of kunststof dakbedekking.
- Plat dak met EPDM.
Het type dak kan een rol spelen bij de installatie van zonnepanelen. Op sommige daken kunnen de panelen lastiger te installeren of moeilijker te bereiken zijn. Wat betreft het type zonnepaneel maakt het niet uit of dit op een schuin of plat dak gemonteerd wordt.
Zonnepanelen op plat dak
Het aanschaffen van zonnepanelen voor platte daken is een populaire optie onder bedrijven, vooral omdat deze ook vaak platte daken hebben. In tegenstelling tot schuine daken hebben platte daken enkele voordelen bij de installatie van zonnepanelen:
Voordelen:
- Voordeel 1> Op een plat dak kunnen de zonnepanelen zo worden geplaatst dat ze de optimale hoek en richting hebben voor maximale zonnestraling. De optimale hellingshoek is in de meeste gevallen 30 tot 35 graden richting het zuiden.
- Voordeel 2> Platte daken bieden veel flexibiliteit voor het plaatsen van de panelen. Dit komt doordat er minder beperkingen zijn door de dakvorm. Dit maakt het makkelijker om een systeem te ontwerpen dat het meeste zonlicht ontvangt.
- Voordeel 3> Zonnepanelen op platte daken zijn eenvoudiger te onderhouden omdat ze toegankelijker zijn dan bijvoorbeeld schuine daken.
- Voordeel 4> Platte daken hebben veel ruimte. Hierdoor kunnen er veel zonnepanelen geplaatst worden voor een grote installatie.
Zonnepanelen voor op platte daken
Zoals we al eerder benoemden, maakt het type zonnepanelen niet uit of het op een schuin of plat dak wordt gelegd. Er zijn dus geen specifieke zonnepanelen voor platte daken. Het verschil zit hem vooral in het type onderconstructie dat wordt gebruikt.
Zonnepanelen schuin dak
Op schuine daken zoals een golfplaat- of een damwanddak, wordt de onderconstructie fysiek vastgemaakt aan de onderliggende gording (golfplaat) of rechtstreeks aan de damwand. Vervolgens worden de zonnepanelen met klemmen aan de onderconstructie bevestigd. De zonnepanelen zitten dus fysiek vast aan het dak.
Zonnepanelen plat dak
Bij zonnepanelen op platte daken wordt de onderconstructie in de meeste gevallen los van het dak gebouwd. Dit betekent dat er een soort stellage wordt gemaakt waar de zonnepanelen in geplaatst kunnen worden. (Zie onderstaande foto):
Vaak wordt er gekozen om de zonnepanelen in een zuid- of oost/west-opstelling te monteren. Een opstelling naar het zuiden betekent dat alle panelen dezelfde richting zijn gericht. Een oost/west-opstelling lijkt meer op een tent, waarbij er aan beide kanten een paneel is gemonteerd. En dit wordt dan gemonteerd op een plat dak. (Zie onderstaande foto):
Deze montage wordt niet bevestigd door schroeven, maar voorzien van ballast om ervoor te zorgen dat de panelen blijven liggen. Om te bepalen hoeveel ballast er gebruikt moet worden, dient er een ballastberekening gemaakt te worden.
Uit deze ballastberekening komt naar voren hoeveel gewicht aan tegels geplaatst moet worden. Dit is ook belangrijke informatie voor de constructeur. Energy Shift vraagt vooraf altijd een constructierapport. Een plat dak moet namelijk sterk genoeg zijn om al het gewicht te houden. Zonder ballast- en constructierapport is er namelijk geen goedgekeurde Scope12-installatie.
Het kan voorkomen dat de constructie van een dak niet sterk genoeg is, of dat het gebouw zo hoog is dat ballast niet voldoende is. Dan wordt er weleens gebruik gemaakt van dakankers. Op deze manier worden er ankers op het dak geplaatst waar de onderconstructie aan wordt bevestigd. Ballast in de vorm van gewicht is dan niet meer nodig omdat alles direct aan het dak is bevestigd.
Montage zonnepanelen plat dak
Er zijn een aantal stappen die kunnen worden uitgevoerd tijdens de montage zonnepanelen plat dak. Dit is een algemeen stappenplan en zal dus per bedrijf verschillen.
Stap 1: dakinspectie
Er moet eerst een dakinspectie worden uitgevoerd om te bepalen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Zo wordt de dakbelasting nagekeken. Is uw dak sterk genoeg voor het gewicht van de panelen? Ook de dakconditie en eventuele schaduwvorming worden nagekeken. Objecten rondom het dak die schaduw op de panelen kunnen veroorzaken, worden geïnspecteerd.
Stap 2: montagesysteem
Er zijn verschillende montagesystemen die voor platte daken worden gebruikt. Het beste montagesysteem hangt af van de windbelasting en de dakstructuur. De volgende montagesystemen zijn mogelijk:
- Ballastsystemen;
- Montage met doorboring;
- Lichtgewicht systemen.
Stap 3: het plaatsen van frames
De frames, waar de zonnepanelen op komen te liggen, worden geplaatst onder de juiste hellingshoek. Dit is meestal tussen de 10 en 15 graden. Het is hierbij belangrijk dat de frames voldoende ruimte hebben om te ventileren.
Stap 4: verankering van frames
Afhankelijk van het gekozen montagesysteem moeten de frames verankerd worden. Dit kan worden gedaan met ballastsystemen of verankerde systemen.
Stap 5: installatie van zonnepanelen
Als de frames zijn geïnstalleerd, is het tijd om de zonnepanelen op de steunen te bevestigen. De zonnepanelen moeten stevig vastzitten zonder dat er veel spanning op de panelen komt. De bekabeling van de zonnepanelen wordt hierbij weggewerkt en aangesloten op de omvormer.
Stap 6: omvormer aansluiten op meterkast
De zonnepanelen moeten aangesloten worden op een omvormer. De omvormer wordt vervolgens aangesloten op de meterkast.
Stap 7: testen
Als alles is geïnstalleerd, is het belangrijk dat het systeem getest wordt om te controleren of alles goed werkt en er geen storingen zijn.
Hoeveel zonnepanelen op plat dak calculatie
Bent u benieuwd hoeveel zonnepanelen u kunt plaatsen op uw platte dak? Gebruik dan via onze website onze gratis zonnepanelen calculator. Hiermee kunt u gemakkelijk en snel berekenen hoeveel zonnepanelen voor u geschikt zijn.
Zonnepanelen op plat dak: Energy Shift regelt het!
Wilt u ook zonnepanelen voor op platte daken? Energy Shift heeft het zo geregeld! Met onze kennis van zonnepanelen- en accu-installaties kunnen wij u optimaal van dienst zijn. Wij helpen u graag bij uw stroomprobleem en kijken mee naar de mogelijkheden. Daarnaast vragen wij graag uw subsidie aan. Neem vrijblijvend contact op of ontvang nu een gratis adviesgesprek!