Kernenergie Nederland: wat is kernenergie?
De hele wereld, en ook Nederland, is bezig met het verduurzamen van energiebronnen en het zoveel mogelijk bouwen van duurzame installaties om elektriciteit op te wekken. Maar wat is dan kernenergie?
De hele wereld, en ook Nederland, is bezig met het verduurzamen van energiebronnen en het zoveel mogelijk bouwen van duurzame installaties om elektriciteit op te wekken. Zonnepanelen, windmolens en energieopslag zijn bekende energiebronnen die vaak worden aangeschaft.
Er bestaan veel termen die worden gebruikt die te maken hebben met energie opwekken. Zo komen fossiele brandstoffen, hernieuwbare energie, circulaire economie, en kernenergie veel aan bod.
Als u niet voldoende geïnformeerd bent over kernenergie Nederland en hier meer over wilt weten, kunt u dit artikel lezen. Hier komen de volgende onderwerpen aan bod: wat is kernenergie, de voor- en nadelen kernenergie, en is kernenergie duurzaam?
Wilt u meer weten over duurzame energie? Lees dan ons artikel: Duurzamer leven: hoe doet u dat?
Wat is kernenergie?
Kernenergie is energie die vrijkomt uit de kern van een atoom. Atomen zijn kleine deeltjes waaruit alles om ons heen is gemaakt. U kunt het vergelijken met legosteentjes waar een gebouw of huis mee is gebouwd. Kernenergie Nederland kan op twee verschillende manieren worden opgewekt: kernsplijting en kernfusie.
Kernsplijting
Tijdens kernsplijting wordt een groot atoom gesplitst in twee of meer kleinere atomen. Hierdoor komt er energie vrij. Het proces van kernsplijting begint met een zwaar atoom, zoals bijvoorbeeld uranium. Een neutron (een klein deeltje) raakt vervolgens in botsing met de kern van het uraniumatoom. Hierdoor splitst de kern in kleinere stukken. Door deze splitsing komt er energie vrij in de vorm van warmte.
De energie die vrijkomt wordt vervolgens gebruikt om bijvoorbeeld water te verhitten of stoom te maken. De stoom drijft een turbine aan die elektriciteit opwekt. Bovendien kunnen kernwapens ook worden geproduceerd. In kernwapens wordt de energie gebruikt om een explosie te veroorzaken.
Kernfusie
Tijdens energieopwekking door kernfusie komen twee lichte atoomkernen samen om een zwaarder atoom te vormen. Bij dit proces komt er ook energie vrij die we kunnen gebruiken voor verschillende toepassingen. Het kernfusieproces begint met twee kleine kernen, zoals die van waterstofatomen. Onder hoge temperaturen en druk smelten deze twee kleine kernen samen, waardoor er energie vrijkomt.
Wetenschappers onderzoeken momenteel of we in de toekomst kernfusie kunnen gebruiken om schone energie op te wekken.
Voor- en nadelen kernenergie Nederland
Er zijn een aantal voor- en nadelen verbonden aan kernenergie Nederland die we graag met u willen delen. Tijdens de verkiezingen komt kernenergie namelijk ook vaak aan bod. Daarom is het handig om te weten wat kernenergie voor ons oplevert.
Voordelen:
- Kernenergie is veel krachtiger dan steenkool of gas. Een klein beetje brandstof levert veel energie op.
- Kernenergie produceert geen rook of luchtvervuiling, waardoor de lucht schoon blijft
- Kerncentrales zijn betrouwbaar omdat ze continu elektriciteit kunnen opwekken zonder dat ze veel brandstof nodig hebben.
Nadelen:
- Na het gebruik blijft er radioactief afval over dat gevaarlijk kan zijn en goed moet worden opgeslagen
- Er bestaat een groot risico op ongevallen. Als er iets misgaat in een kerncentrale, kan dat grote gevolgen hebben. Neem bijvoorbeeld het ongeluk in Tsjernobyl.
- Het bouwen van een kerncentrale kost veel geld en tijd.
Is kernenergie Nederland duurzaam?
We kunnen niet met zekerheid zeggen of kernenergie Nederland duurzaam is. De duurzaamheid van kernenergie kan namelijk van verschillende factoren afhangen: milieueffecten, de beschikbaarheid van brandstof en veiligheid. Kernenergie heeft zoals u hierboven heeft gelezen, veel goede voordelen.
Het heeft een lage uitstoot van broeikassen en een hoge betrouwbaarheid. Echter, kunnen we op lange termijn kernenergie niet als een duurzame oplossing zien. Dit komt door het radioactief afval, veiligheidsrisico’s en de beperkte voorraad va nucleaire brandstoffen.
Conclusie kernenergie Nederland
Kernenergie is dus een krachtige manier om elektriciteit te produceren, maar kent ook verschillende uitdagingen. Kernenergie Nederland kan ons helpen om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zijn namelijk schadelijker voor het milieu. Kernenergie is over het algemeen milieuvriendelijker dan fossiele brandstoffen, maar is op de lange termijn niet duurzaam.
Daarom raden we vooralsnog aan om te investeren in duurzame energie, door middel van zonnepanelen en energieopslag. Hierdoor wordt u onafhankelijk van het net en gebruikt u alleen uw eigen energie als bedrijf. Op deze manier draagt u uw steentje bij aan een groener Nederland. Daarnaast kunt u profiteren van verschillende subsidies die de overheid aanbiedt om bedrijven te stimuleren te investeren in duurzame energie.
Wilt u meer informatie over deze subsidies? Bekijk dan onze subsidiepagina of lees ons artikel: Subsidie zonnepanelen zakelijk.
Laat u helpen door Energy Shift!
Heeft u interesse om uw bedrijf te verduurzamen of wilt u hier meer informatie over? Heeft u interesse om uw bedrijf te verduurzamen of wilt u hier meer informatie over? Wij staan graag voor u klaar en beantwoorden al uw vragen. Neem vrijblijvend contact met ons op of ontvang nu een gratis adviesgesprek! Daarnaast kunt u ook gebruikmaken van onze gratis accu-calculator of onze gratis zonnepanelen-calculator.