Komende 25 jaar 2 triljoen euro naar zonnepanelen
De komende 25 jaar zal er een toenemende druk op energiebedrijven, nutsbedrijven en beleidsmakers komen te liggen, door de enorme groei van zonne-energie die te verwachten is. Er zal in deze periode maar liefst 1,97 triljoen euro geïnvesteerd worden in zonnepanelen.
De komende 25 jaar zal er een toenemende druk op energiebedrijven, nutsbedrijven en beleidsmakers komen te liggen, door de enorme groei van zonne-energie die te verwachten is. Er zal in deze periode maar liefst 1,97 triljoen euro geïnvesteerd worden in zonnepanelen.
Rapport ‘New Energy Outlook 2015’
Dit stelt Internationaal Onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance in het rapport ‘New Energy Outlook 2015’. Nu bestaat de energiemarkt nog voor twee derde uit fossiele bronnen. In 2040 zal hernieuwbare energie een aandeel van 60% in die markt hebben. Het onderzoeksbureau spreekt over vijf grote verschuivingen die tussen nu en 2040 plaats zullen vinden.
- De technologie rond zonnepanelen zal verbeteren en de kosten zullen verlagen. Dit zal een stijging van 3,7 triljoen aan investeringen in zonne-energie tot gevolg hebben.
- 2,2 triljoen van de investeringen in zonne-energie zullen naar daken en andere lokale zonnepanelensystemen gaan. Dit biedt consumenten en bedrijven de mogelijkheid om zelf energie te produceren en deze energie op te slaan in batterijen. In delen van de derde wereld krijgt men hierdoor zelfs voor het eerst toegang tot elektriciteit.
- Doordat er in sectoren zoals verlichting en airconditioning steeds meer energie-efficiënte technologieën in opmars zijn, zal de wereldwijde vraag naar energie beperkt worden.
- Aardgas wordt niet de overgangsbrandstof die het einde van het steenkooltijdperk zal inluiden. Ja, Noord-Amerikaanse schaliegas gaat inderdaad de gasmarkt veranderen, maar de overgang van kolen naar gas zal vooral in Amerika plaatsvinden. Veel ontwikkelingslanden zullen voor een tweesporenbeleid van steenkool en hernieuwbare bronnen kiezen.
- Ondanks de positieve berichten verdwijnt de klimaatproblematiek niet direct. Sterker nog, er blijven genoeg kerncentrales en investeringen in nieuwe kolengestookte capaciteit in ontwikkelingslanden over, om de wereldwijde stijging van de CO2-uitstoot tot zeker 2029 te garanderen. De uitstoot zal in 2040 waarschijnlijk nog 13 procent boven het niveau in 2014 liggen.
Reflectie rapport
Michael Liebreich, voorzitter van de adviesraad bij BNEF spreekt dan ook zijn zorgen uit. Het rapport laat zien dat er een enorme vooruitgang is, maar een koolstofarm energiesysteem zit er helaas nog niet in. Volgens hem moeten er radicale beleidsmaatregelen worden genomen als we de verdere achteruitgang van het milieu willen stoppen.
Bron: Energiebusiness.nl