Netbeheerder waarschuwt voor stroomtekort in 2030
Tennet vreest dat er in 2030 niet altijd genoeg elektriciteit is. "Mogelijk kan er niet volledig aan de elektriciteitsvraag worden voldaan." Batterijen zijn een mogelijke oplossing.
Tennet vreest dat er in 2030 niet altijd genoeg elektriciteit is in Nederland. In een rapport voor het ministerie van Economische Zaken schrijft de landelijk netbeheerder dat er over zeven jaar tekorten in de stroomproductie kunnen ontstaan. “Daardoor kan mogelijk niet op alle uren van het jaar volledig aan de gewenste elektriciteitsvraag worden voldaan.”
De leveringszekerheid van elektriciteit in Nederland is internationaal gezien nu nog extreem hoog (99,99963 procent). Maar Tennet ziet dat veranderen en dat heeft alles te maken met dat we steeds afhankelijker worden van het weer en dat we steeds meer stroom gebruiken.
De elektriciteit die we gebruiken, is steeds vaker afkomstig van zonnepanelen en windturbines. Nederland is in snel tempo de achterstand die het in Europa heeft als het gaat om het gebruik van duurzame energie, in te halen. De populariteit van zonnepanelen en windmolenparken stijgt, tegelijkertijd sluiten kolen- en gascentrales om aan de klimaatafspraken te voldoen.
Tekort aan ‘regelbaar vermogen’
Zolang het waait en de zon schijnt, is dat geen probleem. Ook zijn er nog genoeg kolen- en gascentrales om bij te springen. In netbeheerdersjargon heet dat ‘regelbaar vermogen’: iets dat je aan, uit en harder en zachter kan zetten. In tegenstelling tot de zon en wind.
Zonder kolen- en gascentrales wordt het creëren van dat regelbare vermogen een stuk lastiger. Waterstof en batterijen kunnen een oplossing bieden. Een andere oplossing zijn kerncentrales: het kabinet koos begin december voor twee extra reactoren, die zijn echter op zijn vroegst in 2035 klaar.
Ook veel meer vraag naar stroom
Het sluiten van kolencentrales en de wens om versneld van het gas af te gaan, leiden bovendien tot een toename van huizen, gebouwen en fabrieken die overgaan van gas op elektriciteit. Deze ontwikkeling is het afgelopen jaar versneld vanwege de oorlog in Oekraïne waardoor Europa van het Russische gas af wil.
Het leidt op verschillende plekken in Nederland nu al tot problemen. Bedrijven willen sneller over op elektriciteit dan de netbeheerders kabels kunnen aanleggen. In verschillende provincies ontstonden daardoor de afgelopen tijd wachtlijsten voor bedrijven die hun elektriciteitsaansluiting willen uitbreiden.
Meer elektriciteit uit buitenland
Tennet pleit voor meer Europese samenwerking. Nederland heeft al stroomkabelverbindingen met België, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. De netbeheerder stelt voor om die capaciteit verder uit te breiden. Zo heeft Noorwegen elektriciteit uit waterkracht en het Verenigd Koninkrijk elektriciteit uit kernenergie. Hiermee kan op sommige momenten een gebrek aan zon en wind gecompenseerd worden.
Energie Opslag Systeem
Netbeheerders willen ook graag meer flexibiliteit van de klant. Die zou meer elektriciteit moeten afnemen bij een overschot en minder bij een tekort. Met de Energie Opslag Systemen (EOS) van Zonnepanelen op het dak is dat direct haalbaar. “Als er teveel stroom is zijn de stroomprijzen laag, op die momenten laad je je accu vol,” aldus Martin Valentijn, commercieel directeur bij Zonnepanelen op het dak. “Als er weinig stroom is, zijn de stroomprijzen hoog, dan verkoop je je stroom aan het net.” Daarnaast wordt een EOS gebruikt om ook ’s avonds en ’s nachts het overschot van eigen opgewekte duurzame energie te verbruiken. Weten of een EOS een geschikte oplossing is voor uw situatie? Vul de Online Vragenlijst in en ontdek het direct.
Bron: Nos.nl
De NOS maakte een tijdje terug een video over het volle elektriciteitsnet. Wat zijn de problemen en is er een oplossing?