Netproblemen? Dit is dé oplossing!
Het net heeft moeite om alle opgewekte energie te verwerken. De spanning wordt te hoog. Omvormers klappen uit. Een accu is dé oplossing!
Op het moment dat in Nederland de zon volop schijnt, heeft het net moeite om alle opgewekte energie te verwerken. De spanning wordt te hoog. Resultaat: de omvormers klappen uit. Geen zonne-energie door netproblemen? Dat is zonde!
Bijna 38 procent van de in Nederland gebruikte stroom in de maand april is duurzaam opgewekt. Dit staat tegenover 30 procent vorig jaar. Zonnepanelen produceerden daarbij de meeste elektriciteit; 13,6 procent van alle stroom (Bron: Solar Magazine, mei 2021). Een mooie ontwikkeling. Keerzijde is wel dat door al deze energieproductie de spanning op het net te hoog is. Omvormers zijn zo ingesteld dat ze uit voorzorg boven een bepaalde spanning uitgaan. De installatie kan dan niet meer leveren aan het net. Er is sprake van een zogenoemde gridfail.
Kleinverbruikers
Met name een kleinverbruiker (met een aansluiting tot max. 3x80A) die opgewekte energie saldeert heeft er last van dat hij niet volop aan het net kan leveren. Hij heeft de middelen om energie op te wekken, hij kan alleen het overschot aan opgewekte energie nergens kwijt. Waar hij normaal gesproken de energie die hij inkoopt kon wegstrepen (salderen) tegen de energie die hij heeft geleverd, moet hij nu dure energie inkopen. Dat is zonde!
De oplossing
Netbeheerders zijn hard aan het werk om het huidige energienet te transformeren naar de energiestromen van de toekomst. Dit is een grote operatie dat naar verwachting nog jaren zal duren. Gelukkig heeft Zonnepanelen op het dak B.V. een rendabele oplossing voor het probleem dat nu al interessant is: een accu op het erf. Een accu slaat de energie op die nu niet meer het net op kan. Het inkopen van dure energie is daarmee verleden tijd: de agrariër bewaart de stroom op het eigen erf.
Extra pluspunt
Netcongestie is niet het enige waar een accu uitkomst biedt. Zoals het er nu naar uitziet wil de overheid de salderingsregeling vanaf 1 januari 2023 afbouwen. Elk jaar mag een kleinverbruiker 9% minder salderen. In 2031 stopt de regeling helemaal. Een accu is modulair en kan met de afbouw van de regeling ‘meelopen’. Door een accu elk jaar met 9% uit te breiden, bewaart de zonne-energie de stroom zelf. Hierdoor hoeft hij geen dure energie in te kopen.
Subsidies
Een ondernemer die belastingplichtig is, kan gebruik maken van aantrekkelijke subsidies wanneer hij in een accu investeert. De Kleine Investeringsaftrek (KIA) en Energie-investeringsaftrek (EIA) zorgen beide voor financiële steun. Combineert u deze twee? Dan betekent dat een voordeel die kan oplopen tot wel 73,5%. Een ondernemer onder de 41 jaar kan gebruik maken van de Subsidie voor Jonge Landbouwers (JoLa), dat betekent 30% subsidie op de investering, met een maximaal subsidiebedrag van € 20.000.
Rendabel voor u?
Om te beoordelen of een accu interessant is in uw situatie, is het belangrijk om te weten hoeveel energie u moet inkopen bij uw energieleverancier. Zonnepanelen op het dak B.V. kan aan de hand van deze informatie een inschatting maken of een accu voor u aantrekkelijk is. Wilt u meer informatie en op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen rond de accu? Dan kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief.