Primeur voor Zonnepanelen op het dak: Eigen zonnepanelen zonder te investeren
Een onderneming vergroenen met zonnepanelen, zonder daarvoor een lening af te sluiten. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar vanaf nu is het mogelijk. Een primeur in Nederland.
Een onderneming vergroenen met zonnepanelen, zonder daarvoor een lening af te sluiten. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar vanaf nu is het mogelijk. Een primeur in Nederland.
Zonnepanelen op het dak bedacht ‘Slim Gefinancierd’ samen met crowdfundingplatform ZonnepanelenDelen. “Begin dit jaar merkten we dat sommige ondernemers terughoudender werden in het aanvragen van financiering voor zonnepanelen”, vertelt Theo Hartgers, financieel directeur van Zonnepanelen op het dak. “Ze zagen nog steeds de grote voordelen van zonnepanelen, maar durfden het in de eerste, onzekere coronamaanden niet aan om namens hun bedrijf een extra lening af te sluiten.”
Slim Gefinancierd
Dankzij de slimme, fiscale oplossing – beoordeeld en goedgekeurd door een onafhankelijk accountantskantoor – hoeven ondernemers hun eigen geld of leencapaciteit bij de bank voortaan niet meer te gebruiken voor een investering in zonnepanelen. Ze kopen hun eigen zonnepaneleninstallatie, maar de investering wordt via een nieuwe op te richten project BV gefinancierd door partnerpartij ZonnepanelenDelen. De specialisten van ZonnepanelenDelen en Zonnepanelen op het dak regelen het project van A tot Z, zowel technisch als financieel, met behoud van eigen regie. Theo Hartgers: “De ondernemer profiteert dus wel van alle voordelen (financieel en duurzaamheid) van zonnepanelen, maar de lening van de investering staat niet op naam van zijn bedrijf. Dus hij behoudt zijn capaciteit om te lenen voor andere belangrijke zakelijke investeringen, zoals een nieuwe loods of uitbreiding van land.”
Dak als inkomstenbron
Voor iedere ondernemer met een dakoppervlakte van meer dan honderd vierkante meter en een grootverbruikaansluiting zijn zonnepanelen volgens Hartgers een succesvolle businesscase. “Je levert een bijdrage aan het milieu en maakt van je dak een inkomstenbron.” Hij wijst op de combinatie van aantrekkelijke subsidies, energiebesparing en de verkoop van niet verbruikte opgewekte stroom aan het energiebedrijf. “Zonnepanelen zijn altijd een goede keuze, want ze maken je als bedrijf minder afhankelijk van de grillen van de conjunctuur. Ook als het economisch minder gaat, blijft de zon schijnen.”
Nieuwe kans op subsidie
Eind november draait de landelijke overheid een subsidiekraan van 5 miljard euro open (SDE++). Hartgers: “Bij Zonnepanelen op het dak verzorgen wij gratis het volledige aanvraagtraject. Na toekenning van de subsidie heeft een ondernemer 1,5 jaar de tijd om de zonnepanelen te laten plaatsen. Ziet hij daar uiteindelijk toch van af, dan heeft dat verder geen gevolgen.”
Meer informatie via slimgefinancierd.nl