Het bedrijf van Edwin Mouw ligt aan de A12 in het midden van Nederland. In twee grote productiehallen worden enorme stalen liggers gemaakt, die overal in Nederland gebruikt worden, met name in de utiliteitsbouw.
Langetermijnoplossing
Edwin wilde op zoek naar een langetermijnoplossing voor zijn stroomprobleem. Een grotere aansluiting kon hij niet krijgen, en zijn productieprocessen aanpassen wilde hij ook niet. En dus ging hij op zoek naar een bedrijf die hem kon helpen met zelf opwekken en opslaan van energie.
Zelf energie opwekken en opslaan
Als je onvoldoende stroom kunt inkopen, dan moet je zelf voor extra stroom zorgen. Met 760 zonnepanelen op het dak wekt Edwin nu jaarlijks 265.000 kWh extra energie op. “We hebben berekent dat dit voldoende moet zijn,” aldus Edwin Mouw. Daarnaast staan er sinds kort twee grote, witte, accu’s aan de achterkant van het pand, elk met een opslagcapaciteit van 328 kWh. Hierin wordt de energie van de zonnepanelen die niet direct verbruikt wordt, opgeslagen. Zo werken de twee opslagsystemen ook als een soort buffervat: “Zodra we meer energie nodig hebben dan dat het elektriciteitsnet kan leveren, vullen onze accu’s dat aan met de door onszelf opgewekte en opgeslagen zonne-energie.”
Geen teruglevermogelijkheden
In veel gevallen is het gunstig inkopen en verkopen van stroom een verdienmodel op zich, waarmee energieopslag zichzelf snel rendabel maakt. Maar dat ging voor Edwin helaas niet op: “Wij kunnen geen stroom verkopen aan het net, we mogen nog geen kWh terugleveren.” Het maakt niet uit, want Edwin heeft de stroom zelf hard nodig. En zo bespaart hij flink op diesel. “Zelfs al zou ik hier geen geld mee verdienen, mijn probleem is opgelost, daar ben ik al heel erg blij mee.”
Heel erg blij
“Zonnepanelen en energieopslag is de toekomst. Zelfs al zou ik hier geen geld mee verdienen, mijn probleem is opgelost, daar ben ik al heel erg blij mee.”Energieopslag
Energy Shift is een aantal jaar geleden al begonnen met het opslaan van energie. “We zijn groot geworden in de zonnepanelen,” zegt Martin Valentijn, een van de directeuren van het Barneveldse bedrijf. “Maar inmiddels zijn we ook specialist in het opslaan van energie.” Veel Nederlandse ondernemers wekken meer stroom op dan ze zelf verbruiken, terwijl ze ook nog stroom inkopen op de momenten dan de zon niet schijnt. Dat kan tegenwoordig veel slimmer. Bovendien kan je met een slim energiemanagement systeem ook bepalen wanneer je stroom inkoopt en verkoopt. “Door de wisselende energieprijzen kan dat voor ondernemers een erg interessant extra verdienmodel opleveren.”
Toekomst
Edwin is blij met zijn nieuwe installatie. Zijn probleem is opgelost en hij is klaar voor de toekomst. “We zijn nu zo’n vier a vijf maanden verder, en het is allemaal al in bedrijf, ik vind dat het snel geregeld is. Daar ben ik wel trots op. Ik denk dat de combinatie van zonnepanelen en energieopslag de toekomst is.”