Zonnepanelen op het dak heet vanaf 2024 Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
Zonnepanelen dak
29 maart 2024

Verwachtingen en mogelijke oplossingen voor de negatieve stroomprijzen

De vraag naar duurzame energie wordt weliswaar steeds groter, echter is er op die momenten onvoldoende mogelijkheid om het stroomoverschot over het net te transporteren. 

Zonnepanelen dak

De stroomprijs is steeds vaker negatief. Dit gebeurt op de momenten dat er meer wind- en zonne-energie wordt opgewekt dan we met elkaar nodig hebben (overaanbod). Er is dan dus te veel stroom (de spanning in het net wordt te hoog) en dus zakt de prijs. Soms zo ver dat die negatief wordt. De vraag naar duurzame energie wordt weliswaar steeds groter, echter is er op die momenten onvoldoende mogelijkheid om het stroomoverschot over het net te transporteren. Grootverbruikers ondervinden veel nadelen van negatieve stroomprijzen.

In dit artikel blikken we eerst terug op het afgelopen jaar. Vervolgens bespreken we de ontwikkelingen, de verwachtingen en mogelijke oplossingen.

Terugblik jaar 2023

Mei:

De maand mei was een recordmaand op het gebied van negatieve stroomprijzen. Zo waren er 50 uur met een negatieve stroomprijs. Dit was niet alleen in Nederland het geval. In heel Noordwest-Europa waren er negatieve stroomprijzen, met uitzondering van Engeland.

Juni:

In juni was er ruim 140 uur overschot aan stroom. Er werd op dat moment veel elektriciteit naar onze buurlanden geëxporteerd. Hierdoor hoefden zonnepanelen en/of windturbines niet in alle gevallen uitgeschakeld te worden. De negatieve stroomprijzen werden zo beperkt tot 22 uur.

Juli:

Er waren in juli 65 uren met negatieve energieprijzen, waarvan op meerdere zondagen zelfs 15 uur per dag. Zo was er aan het begin van juli een sterke daling naar -500 euro per megawattuur (dat is -0,50 euro per kWh!). De stroomprijs bleef drie uur lang op -500 euro staan. Daarnaast was er een negatieve uurprijs tussen 6 en 7 uur ’s avonds. Dit is nog niet eerder voorkomen in Nederland.

Negatieve stroomprijzen komen het vaakst voor in de lente. Dit komt omdat zonnepanelen veel stroom opwekken en het in de lente, vergeleken met de zomer, veel waait. Negatieve stroomprijzen kwamen het vaakst voor in het weekend en/of op feestdagen.

De ontwikkelingen

De groei in opslagcapaciteit, zoals batterijen en elektrolysers, evenals het toegenomen stroomverbruik door elektrificatie, kan de toename in duurzame energieproductie niet bijbenen. De verwachting is dat dit jaar het opgestelde vermogen aan zon en wind met zo’n 25% gaat groeien. Het aantal uren negatieve stroomprijzen zal hierdoor ook gaan toenemen. Met name in de weekenden en in de zomermaanden, tot soms wel zes a acht uur per weekend. U kunt een duidelijke groei in negatieve stroomprijzen vanaf 2019 tot 2023 zien. 

  • 2019: 3 negatieve stroomprijs-uren;
  • 2020: 97 negatieve stroomprijs-uren;
  • 2021: 70 negatieve stroomprijs-uren;
  • 2022: 85 negatieve stroomprijs-uren;
  • 2023: 192 negatieve stroomprijs-uren.

Vooruitblik negatieve stroomprijzen

Naar verwachting zal het aantal uren met een negatieve stroomprijs blijven toenemen door de verdere groei van duurzame energie. In 2026 zullen de uren met een negatieve stroomprijs ongeveer 9 tot 10% van het totaal uitmaken. Als gevolg hiervan zullen de negatieve stroomprijzen voor meer pieken en dalen zorgen op de day-ahead-, intraday- en onbalansmarkten (energiemarkten). Dit biedt dus veel kansen als u in het bezit bent van een accu.

Oplossingen negatieve stroomprijzen

Grootverbruikers die stroom terugleveren tijdens momenten van negatieve stroomprijzen, betalen hiervoor. Daarom is energieopslag in een accu een directe oplossing van het probleem. U verkoopt uw energie pas aan het net als er een gunstige prijs is. Tegelijkertijd kunt u stroom inkopen als de prijzen heel laag of negatief zijn. In dat laatste geval krijgt u geld bij het inkopen van stroom (die u een paar uur later weer met winst teruglevert aan het net).

Oplossingen voor het slimmer omgaan met energie zijn:

Dat laatste wilt u natuurlijk voorkomen. Mocht u investeren in zonnepanelen is het natuurlijk niet de bedoeling dat deze worden uitgezet als de zon schijnt. Na zo’n grote investering wilt u goed gebruik kunnen maken van uw zonnepanelen. Energy Shift heeft daar de perfecte oplossing voor: een accu. Door middel van een accu hoeft u niet u zonnepanelen uit te schakelen en kunt u de opgeslagen stroom verkopen aan het net als de prijs gunstig is.

Energy Shift staat voor jou klaar!

Heeft u als ondernemer ook last van negatieve stroomuren? Wilt u niet betalen voor de door jou opgewekte energie? Groot gelijk. Haal in plaats daarvan juist voordeel uit de prijsschommelingen van stroom, en laat uw slimme systeem handelen met stroom.

Meer weten? Onze adviseurs staan voor u klaar om u te informeren en te helpen. Vraag vrijblijvend een gratis adviesgesprek aan of ontdek of energieopslag voor jou interessant is met onze gratis online accu calculator.

Bron: Com Cam Energy

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
bob energy shift
Footer Image