Zijn zonnepanelen nog rendabel?
Nu de salderingsregeling wordt afgebouwd, rijst de vraag of zonnepanelen nog steeds rendabel zijn. Zonnepanelen blijven echter een uitstekende investering voor uw bedrijf, met of zonder saldering. Onze energieoplossingen zorgen ervoor dat u optimaal profiteert van de voordelen van zonnepanelen.
Wereldwijd wordt de aanschaf van duurzame energiebronnen steeds populairder. Het is beter voor het milieu en wordt ondersteund door de overheid door middel van subsidies. Nu de salderingsregeling wordt afgebouwd, rijst de vraag of zonnepanelen nog steeds rendabel zijn.
Zonnepanelen blijven echter een uitstekende investering voor uw bedrijf, met of zonder saldering. Onze energieoplossingen zorgen ervoor dat u optimaal profiteert van de voordelen van zonnepanelen, ook in het veranderende energielandschap.
Wanneer zijn zonnepanelen rendabel?
Ondanks dat de salderingsregeling stopt en sommige mensen de rendabiliteit van zonnepanelen niet meer inzien, kunnen zonnepanelen zeker nog rendabel zijn. De rendabiliteit hangt af van verschillende factoren:
- Kosten van aanschaf > De kosten van een zonnepaneleninstallatie zijn de afgelopen jaren gedaald, maar er kunnen regionale verschillen zijn.
- Stijging energieprijzen > Als de energieprijzen blijven stijgen wordt het ook financieel aantrekkelijker om zelf energie op te wekken. Dit verkort namelijk de terugverdientijd.
- Subsidies > Naast de salderingsregeling zijn er nog diverse andere subsidies en belastingvoordelenwaar u gebruik van kunt maken voor de aanschaf van uw zonnepanelen- en/of energieopslaginstallatie.
- Installatie > Als u uw installatie door een professioneel bedrijf laat uitvoeren, zoals Energy Shift, zal de installatie een langere levensduur hebben en een hogere opbrengst opleveren. Dit verhoogt de rendabiliteit.
- Levensduur > Moderne zonnepanelen hebben een lange levensduur (25 tot 30 jaar), waardoor ze steeds efficiënter worden en meer energie kunnen opwekken. Dit maakt de investering nog aantrekkelijker.
Wilt u meer weten over zonnepanelen? Lees dan ons artikel: Zonnepanelen MKB.
Bij hoeveel kWh zijn zonnepanelen rendabel?
Als u uw zonnepanelen combineert met een energieopslagsysteem (accu), zullen de zonnepanelen altijd rendabel blijven. Dit komt doordat u dan geen salderingsregeling nodig heeft. Daarnaast kunt u gebruikmaken van de beschikbare subsidies, waardoor uw investering aanzienlijk verlaagd wordt.
Als we de vraag: ‘bij hoeveel kWh zijn zonnepanelen rendabel?’ moeten beantwoorden, kunnen we dit niet specifiek zeggen. Vooral de volgende factoren beïnvloeden bij hoeveel kWh zonnepanelen rendabel zijn:
- Hoeveel energie de eigenaar wil gaan verbruiken;
- Hoeveel energie de gebruiker nog moet bijkopen;
- Hoeveel energie de gebruiker moet terugleveren;
- Hoeveel de zon schijnt;
- Waar de gebruiker in Nederland woont;
- De hellingshoek van de panelen (hoek van instraling);
- Hoeveel vuil, kou, wind of schaduw er op de panelen komt;
- Of een systeem geïnstalleerd is inclusief Power Optimizers.
Grootverbruikers kunnen doormiddel van een accu ook gaan handelen met energie. Op deze manier zijn zonnepanelen nog rendabeler en haalt u het optimale uit uw opgewekte stroom.
Bij hoeveel kWh zonnepanelen rendabel zijn verschild dus per gebruiker. Als u wilt berekenen wat uw voordeel is, kunt u onze gratis zonnepanelen-calculator gebruiken.
Wilt u meer lezen over subsidies? Lees dan ons artikel: Subsidie zonnepanelen zakelijk.
Zijn zonnepanelen rendabel zonder salderen?
De salderingsregeling is voor veel zonnepaneleneigenaren een handige bijkomstigheid. Echter, dit geldt dit wel voor alleen de kleingebruikers en zal u wel stroom moeten bijkopen als u niet voldoende stroom opwekt dan dat u gebruikt.
Ondanks dat de afbouw van de salderingsregeling van de baan was, wil het kabinet toch dat de salderingsregeling stopt per 1 januari 2027. Veel gebruikers zien daarom een groot voordeel verdwijnen. Dit betekent echter niet dat zonnepanelen zonder salderen niet meer rendabel zijn.
De overheid schaft namelijk de salderingsregeling af omdat het zonder salderen ook nog steeds interessant is om te verduurzamen in zonnepanelen. Het feit dat zonnepanelen nog steeds interessant zijn zonder salderingsregeling, zegt dus al genoeg over de rendabiliteit.
Wilt u meer weten over de stop van de salderingsregeling? Lees dan ons artikel: Salderen stopt: besluit nieuw kabinet.
Oplossingen zonder salderen
Om minder afhankelijk te worden van het net en de salderingsregeling, kunt u investeren in een energieopslagsysteem (accu). Hier slaat u al uw opgewekte energie op en gebruikt u het wanneer het u uitkomt of verkoopt u uw stroom als de prijzen daarvoor het meest gunstig zijn.
Daarnaast zijn er, buiten de salderingsregeling, nog diverse andere subsidies waar u gebruik van kunt maken. De overheid wil bedrijven nog steeds aanmoedigen om te investeren in duurzame energie. Bekijk onze subsidie pagina om alle actuele subsidies in te zien.
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor uw zonnepaneleninstallatie? Neem dan contact met ons op of ontvang nu een gratis adviesgesprek!
Schaf rendabele, duurzame energieoplossingen aan!
Wilt u weten of een duurzame installatie voor u rendabel kan zijn? Wij informeren u graag! Wij denken graag met u mee en helpen u bij uw energieprobleem. Samen maken we Nederland een stukje groener. Neem contact met ons op of ontvang nu een gratis adviesgesprek!
Daarnaast kunt u gebruikmaken van onze gratis zonnepanelen calculator en/of onze gratis accu calculator.