‘Zonnepanelen het nieuwe normaal in landschap’
Zonnepanelen zullen samen met windmolens in het Nederland van 2050 'het nieuwe normaal' in het landschap zijn als 'tekenen van onze onafhankelijkheid en voorspoed'. In een toespraak voor planologiestudenten schetste minister Ollongren de gevolgen die de energie-omslag de komende decennia heeft op het Nederlandse landschap.
Zonnepanelen zullen samen met windmolens in het Nederland van 2050 ‘het nieuwe normaal’ in het landschap zijn als ’tekenen van onze onafhankelijkheid en voorspoed’. Dat voorspelt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.
In een toespraak voor planologiestudenten aan de Rijksuniversiteit Groningen schetste Ollongren de gevolgen die de energie-omslag de komende decennia heeft op het Nederlandse landschap. Dat is overigens niet nieuw.
‘De wijze waarop energie wordt gewonnen en opgewekt, is altijd terug te vinden in het landschap’, aldus Ollongren. ‘Zo zijn in Groningen de rechte kanalen in de Veenkoloniën de sporen van de veenwinning en getuigen boortorens en jaknikkers van de productie van gas en olie.’
Flinke puzzel
Ook de vergroening van de energiewinning gaat volgens de minister duidelijke sporen achterlaten in de inrichting van ons land. Zonnepanelen en windmolens worden ‘de leveranciers van onze energie en inkomsten. Maar we moeten ze wel ergens plaatsen en dat zal nog een flinke puzzel zijn.’
Ze rekende de studenten de impact van de komende energie-omslag voor. ‘Als we onze energiebehoefte met windenergie willen oplossen, zijn er 90.000 windmolens van 3 Mw nodig. Is dit veel? Ja, want nu staan er circa 2500, inclusief die op zee.’
‘Als we onze energiebehoefte met zonne-energie willen oplossen, dan is er 600.000 hectare aan zonnevelden nodig. Is dit veel? Ja, want 600.000 hectare staat gelijk aan 1,2 miljoen voetbalvelden, oftewel 20 procent van ons landoppervlak’, schetste Ollongren de enorme uitdaging.
“Eerst daken benutten”
Eind 2018 gaf minister Kasja Ollongren al aan dat dat ze het liefst ziet dat daken van gebouwen eerst worden benut voor zonnepanelen. Bij de aanleg van zonnepanelen installaties moet niet alleen worden gelet op de positieve effecten op het klimaat. Er moet ook worden gekeken naar effecten op de kwetsbare natuur, het bodemleven, koolstofgehalte in de bodem en het landschap.
Lees hier het artikel: ‘‘’Eerst daken benutten voor zonnepanelen’’ volgens de minister’
Zonnepanelen op het dak
Agrariërs hebben vaak grote stallen, loodsen en schuren met veel dakoppervlak. Daar kunnen ze zonnepanelen inzetten om flink te besparen op energiekosten. Zonnepanelen op het dak BV uit Barneveld is agro specialist en heeft veel ervaring in middelgrote en grote zonnepanelen installaties bij agrariërs. Wij weten dat omstandigheden in een agrarische omgeving hoge eisen stellen aan zonnepanelen en omvormers. Met de combinatie van de A-merken Canadian Solar en SolarEdge voorzien wij agrarische bedrijven van installaties met zeer hoge opbrengst én veiligheid.
Gratis Online Calculator
Wilt u weten wat u kunt verdienen met zonnepanelen op uw dak? Vul gratis en vrijblijvend onze gratis zonnepanelen calculator en onze gratis accu calculator in. Daarnaast kunt u gemakkelijk contact opnemen of plan een gratis adviesgesprek in als u geïnteresseerd bent en/of meer informatie wenst.
Bron: www.nieuweoogst.nu