Zonnepanelen kortsluiting bij regen
De veiligheid van zonnepanelen is belangrijk. Omdat ze elektriciteit opwekken, bestaat het risico op kortsluiting. Lees verder en ontdek hoe u kortsluiting bij zonnepanelen door regen voorkomt!
Zonnepanelen zijn een populair product als het gaat over duurzame energie. Veel bedrijven en huishoudens installeren zonnepanelen op hun daken. Hiermee dragen ze bij aan een groener Nederland en wekken ze hun eigen stroom op. De veiligheid van zonnepanelen is belangrijk. Omdat ze elektriciteit opwekken, bestaat het risico op kortsluiting. Lees verder en ontdek hoe u kortsluiting bij zonnepanelen door regen voorkomt!
Kortsluiting zonnepanelen
Als uw installatie niet goed is, kan er bij eventueel regen kortsluiting ontstaan in uw zonnepanelen. Kortsluiting ontstaat wanneer elektrische circuits in de zonnepanelen of de bekabeling beschadigd raken, waardoor stroom ongecontroleerd gaat lopen. Naast waterlekkage of vocht in aansluitdozen of panelen, kan er ook kortsluiting voorkomen als er bijvoorbeeld kabels beschadigd zijn of productiefouten in de zonnepanelen of omvormers.
Wilt u meer weten over de veiligheid van zonnepanelen? Lees dan ons artikel: Veiligheid zonnepanelen: zijn zonnepanelen veilig?
Kortsluiting zonnepanelen voorkomen
Mocht u kortsluiting in uw zonnepanelen willen voorkomen, dan kunt u een aantal dingen doen. Om kortsluiting te voorkomen, kunt u een aantal maatregelen nemen. Gebruik waterdichte aansluitingen en laat uw installatie uitvoeren door een professioneel en gecertificeerd bedrijf, zoals Energy Shift.
Ook is het belangrijk dat u regelmatig inspectie en onderhoud laat verrichten door bijvoorbeeld de serviceafdeling van Energy Shift. Hierbij wordt uw installatie nagekeken en beoordeeld op veiligheid. Als er iets kapot is of vervangen moet worden, wordt het vervolgens in gang gezet. Denkt u dat u al kortsluiting heeft? Neem dan te allen tijde contact op met de serviceafdeling van Energy Shift voor hulp!
(0342) 221 350
service@energyshift.nl
De voor- en nadelen van zonnepanelen bij regen
Hoewel regen enkele nadelen kan hebben bij een zonnepaneleninstallatie, biedt het ook voordelen.
Voordelen:
- Het regenwater spoelt stof en vuil van de zonnepanelen, wat de efficiëntie van de panelen kan verhogen.
- Het kan zijn dat de koelere temperaturen van een regenbui de prestaties van de zonnepanelen kunnen verbeteren.
Nadelen:
- Vochtophoping kan leiden tot beschadigingen van afdichtingen en verhoogt daarom de kans op kortsluiting.
- Een slechte installatie kan waterinfiltratie veroorzaken in de aansluitdozen.
Zonnepanelen leggen in de regen
Is het veilig om zonnepanelen in de regen te installeren, gezien de bovengenoemde risico’s? Dit ligt aan hoe lang en hard de regenbui is, en per installatie. Sommige installatieklussen kunnen in de regen doorgaan, maar langdurige regenbuien kunnen vertraging veroorzaken of ervoor zorgen dat de installatie wordt uitgesteld.
Elektriciteit en water gaan niet goed samen, wat het voor installateurs gevaarlijk maakt om in de regen te werken. Daken kunnen tijdens regenval erg glad worden, waardoor installateurs risico lopen uit te glijden of van het dak te vallen.
Wilt u meer weten over ongemakken die er kunnen ontstaan bij uw installatie? Lees dan ons informatieve artikel: Storing zonnepanelen: wat moet u doen?
Conclusie zonnepanelen kortsluiting bij regen
Zonnepanelen leggen in de regen kan gevaarlijk zijn, en ook na de installatie brengt het enkele risico’s met zich mee. Deze risico’s komen zelden voor, omdat zonnepanelen doorgaans waterbestendig zijn. Het is ook aan te raden om een professioneel bedrijf met goede recensies in de arm te nemen. Zo weet u zeker dat de panelen juist geïnstalleerd worden en van goede kwaliteit zijn. Energy Shift is zo’n professioneel bedrijf; wij helpen u graag met uw installatie.
Naast zonnepanelen kunt u bij ons namelijk ook nog verduurzamen in een energieopslagsysteem met slim energiemanagement. Wij adviseren u graag in een gratis adviesgesprek, of neem vrijblijvend contact met ons op voor al uw vragen.
Daarnaast kunt u eerst ook zelf rekenen met onze gratis zonnepanelen calculator, en onze gratis accu calculator!