Zonnepanelen op het dak bereikt mijlpaal van 1.000 installaties
Afgelopen maand bereikte Zonnepanelen op het dak een bijzondere mijlpaal: de voltooiing van hun 1.000e project! "Het is extra leuk dat het om een project ging die echt symbool staat voor de toekomst van ons bedrijf."
Afgelopen maand bereikte Zonnepanelen op het dak een bijzondere mijlpaal: de voltooiing van hun 1.000e project! “Het is extra leuk dat het om een project ging die echt symbool staat voor de toekomst van ons bedrijf,” aldus oprichter en directeur Theo Hartgers uit Barneveld. Bij dit project werden niet alleen 760 zonnepanelen geïnstalleerd, maar ook een energie opslag systeem met een capaciteit van 656 kWh.
Natuurlijk is het behalen van deze mijlpaal een mooie prestatie voor het bedrijf. Hartgers: “We zijn er trots op dat we al zoveel Nederlandse ondernemers hebben kunnen helpen aan een interessant verdienmodel voor hun bedrijf, en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan de transitie naar hernieuwbare energie.”
Mouw Hoedliggers in Ede
Het 1.000e project kwam uit de buurt, van het bedrijf van Edwin Mouw uit Ede. Op het industrieterrein aan de A12 staat het pand van Mouw Hoedliggers. Daar worden grote stalen liggers en dwarsbalken geproduceerd. Het lassen en snijden van staal kost veel energie, meer dan de netbeheerder kan leveren. De oplossing daarvoor kwam in de vorm zonnepanelen plus energieopslag.
Bekijk hier het hele interview.
Sterke groei
Gestart in 2011, is Zonnepanelen op het dak – zoals de bedrijfsnaam al zegt – groot geworden met zonnepaneleninstallaties, met name in de agrarische sector. “We hebben het altijd leuk gevonden om aan de specifieke wensen van een klant te voldoen,” zegt Hartgers. “Agrarische klanten hebben te maken met levend vee, met ammoniak, vuil door wind, et cetera. Onze systemen moesten daar tegen bestand zijn. Zo werden we al snel specialist en werkten we uitsluitend met materialen van de allerbeste kwaliteit.”
En dat bleef niet onopgemerkt. Het bedrijf groeide snel en werd al snel ook benaderd door bedrijven die energie wilden opwekken op hun platte bedrijfsdaken. Behalve heel veel mooie agrarische klanten, heeft Zonnepanelen op het dak bijvoorbeeld ook installaties geleverd aan de Midden Nederland Hallen, Triodos bank, Denkavit en vestigingen van Broekhuis.
Energieopslag
Een aantal jaar geleden begon Zonnepanelen op het dak al onderzoek te doen naar energieopslag. “We wisten dat energieopslag in de toekomst belangrijk zou worden, maar er was nog maar heel weinig bekend.” Hartgers reisde onder andere naar Azië om daar leveranciers te spreken en kennis op te doen. “In Nederland zijn we begonnen met een aantal testinstallaties. Dat was flink investeren, maar dat leverde ons ook heel veel kennis en ervaring op.”
Inmiddels heeft het bedrijf al een heel aantal energie opslag systemen in Nederland draaien. Zoals bij Mouw in Ede. Hartgers: “Ons uitgangspunt is altijd geweest dat het voor de klant een interessant verdienmodel moet zijn. Dus: extra geld verdienen door energie op te slaan.” De energie die in een systeem wordt opgeslagen, kan op een later moment worden gebruikt, of op het juiste moment verkocht. Bijvoorbeeld als de energieprijzen hoog zijn.
[one_half padding=”0 5px 0 5px”][/one_half][one_half_last padding=”0 5px 0 5px”]
[/one_half_last][one_half padding=”0 5px 0 5px”]
[/one_half][one_half_last padding=”0 5px 0 5px”]
[/one_half_last]
Elevion
De groei van Zonnepanelen op het dak bleef zelfs in het buitenland niet onopgemerkt. Een ander hoogtepunt onderweg naar de duizend projecten was de overname van het internationale Elevion Group in 2021. Elevion Group is in Europa een grote leverancier omtrent het intelligent gebruik van energie. Met meer dan 60 aangesloten bedrijven en meer dan 4.000 werknemers, is Elevion Group actief in 13 landen – waaronder Duitsland, Oostenrijk, Italië, Polen en Roemenië.
Toekomst
“Wij blijven ons inzetten op het aanbieden van duurzame verdienmodellen voor ondernemers,” zegt Hartgers. “Het is een mooie win-win markt. De Nederlandse ondernemer wordt deel van de oplossing voor het behoud en herstel van de natuur, en tegelijkertijd levert het hem zelf ook een hoog rendement op.”
Wat de toekomst precies gaat brengen, is nooit helemaal zeker. Hartgers: “Wij zijn enthousiast over de toekomst. Maar vandaag kijken we even achteruit, en daar worden we ook enthousiast van! We willen onze klanten bedanken voor het vertrouwen dat ze in ons hebben gesteld en het team van Zonnepanelen op het dak voor hun tomeloze inzet en expertise.”